Zwangerschap

Wie zal op mijn baby lijken?

Wie zal op mijn baby lijken?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Zwanger, je kunt niet wachten, ontdek eindelijk deze baby die in je groeit: wordt het groot, klein? Bruin of blond? Zal hij de blauwe ogen van zijn vader hebben? Uw vragen vinden deels hun antwoorden dankzij de wetten van de genetica.

  • Met zijn blauwe ogen, zijn kuiltje in de kin en zijn mond die altijd lijkt te glimlachen, hij zal ongetwijfeld op zijn vader lijken! Maar om goed te kijken, zal er ook een beetje van zijn moeder zijn! Natuurlijk gaven beide ouders hem de helft van zijn genetische achtergrond.
  • de herediteit is echter niet alles. Er zijn zoveel parameters betrokken in de toekomst van een individu dat het verkeerd zou zijn om alles uit het spel van de genetica te willen verklaren. De omgeving is bijvoorbeeld betrokken bij het worden, zelfs fysiek, van een individu: studies in echte tweelingen hebben al vele jaren bevestigd. Het blijft nog te weten hoe bepaalde kenmerken worden bepaald die van je baby een wezen maken, zeker uniek, maar die op jou lijkt ...

Waarom lijkt een baby op zijn ouders?

Een baby heeft vaak enkele fysieke kenmerken die niet twijfelen aan de oorsprong ervan. En niet voor niets: hij heeft de genen van zijn moeder en de andere helft van zijn vader half geërfd!

  • Tijdens de bevruchting wordt alles uitgespeeld : de vader brengt in zijn sperma de helft van zijn genetische erfdeel (gedragen door de chromosomen), terwijl de moeder de baby niet alleen de helft van zijn genen geeft, maar ook de omgeving die als basis voor groei zal dienen voor de eerste cellen van de baby. Dan is het een verstandig evenwicht tussen de kenmerken van beide ouders die plaatsvindt.
  • Ieder mens heeft twee vertegenwoordigers van zijn collega's genallel genoemd, gedragen door paren chromosomen: slechts één allel wordt overgedragen op zijn nakomelingen. Voor het gen van haarkleur spreken we bijvoorbeeld van het blonde allel of het bruine allel. Sommige fenotypes (kenmerken die genen bepalen) worden dominant en andere recessief genoemd: dit betekent dat wanneer de chromosomen herenigd worden na de bevruchting, een van de allelen met betrekking tot de expressie van de karakters de overhand heeft op de andere.
  • In het voorbeeld van de haarkleur, als de vader het blonde allel brengt en de moeder het bruine allel, is er weinig kans dat het kind blond is, omdat het bruine fenotype dominant is. Het blijft dat in deze loterij, het is onmogelijk te voorspellen wat de ouders zullen doorgevens omdat er veel combinaties zijn!

1 2 3 4