Zwangerschap

Zwanger stemmingswisselingen, wat te doen?

Zwanger stemmingswisselingen, wat te doen?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Ergernis, gelach, plotselinge drang om te huilen ..., de stemmingswisselingen van de zwangerschap kunnen pijnlijk zijn om te leven, maar maak je geen zorgen: ze hebben meestal niets abnormaal en vervagen in de loop van de maanden .

In de praktijk zijn stemmingswisselingen meestal aanwezig tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. In de tussentijd kunt u enkele tips gebruiken om ze te kalmeren ...

Wat zijn stemmingswisselingen en hoe kunnen ze worden voorkomen?

  • Moeilijk om preventie te doen omdat stemmingswisselingen sterk worden beïnvloed door de hormonale veranderingen van het eerste trimester. Daar komt nog de stress bij die voortkomt uit de vragen, twijfels en angsten die alle zwangere vrouwen ervaren. Klassiek voorbeeld: "Zal de baby gezond zijn (zelfs als er geen reden is om ziek te zijn)?" Dit geldt des te meer tijdens een eerste zwangerschap die de "angst voor het onbekende" confronteert, vooral met betrekking tot de bevalling.

Hoe manifesteren deze stemmingswisselingen zich?

  • De aanstaande moeder huilt gemakkelijker, verliest meer van haar kalmte, raakt voor niets geïrriteerd, heeft de neiging om de meest alledaagse situaties te dramatiseren. Sommige vrouwen maken zich zorgen over de impact van hun emoties op de ongeboren baby, anderen zijn bang voor een afwijking. Dit is begrijpelijk, vooral voor een eerste zwangerschap. Het vooruitzicht op een bevalling kan een bron van angst zijn, vooral omdat de omgeving, familie en vrienden vaak de vervelende gewoonte hebben om hun eigen ervaring te vertellen ... afhankelijk van het geval min of meer succesvol!

Stop met schuldgevoel!

  • Een van de eerste dingen om te doen is om niet te hard voor jezelf te zijn. Veel zwangere vrouwen hebben de neiging zich schuldig te voelen over hun stemmingswisselingen, wat hen alleen maar verergert ... Maar in tegenstelling tot het beeld van Epinal dat door de samenleving wordt overgebracht, betekent zwangerschap niet 'stralen van vreugde "permanent: je momenten van verdriet, twijfel, nervositeit, zelfs woede, zijn heel natuurlijk, zelfs als je al met heel je hart van je toekomstige baby houdt!
  • Je beste wapen om je emoties te evacueren? Het woord: het is belangrijk om te kunnen praten over wat je ervaart met je partner en je geliefden om je te sussen, zonder bang te zijn dat je verkeerd wordt beoordeeld. Je kunt ook proberen je gevoelens en je vragen regelmatig op papier te zetten in een soort "zwangerschapsdagboek": deze methode geeft vaak goede resultaten om de ideeën op een rij te zetten en te kalmeren.

Doe een activiteit die je leuk vindt

  • Een moment van depressie? Om het brullen weg te jagen, gaat er niets boven het doen van iets dat je echt leuk vindt, zoals een warm bad nemen, een massage krijgen, een mooie wandeling maken of naar de film gaan met je beste vriend. Kortom, het gaat om "afleiding" om de terugkeer van het goede humeur te versnellen. Deze methode is ook de moeite waard als je voelt dat de mosterd te gemakkelijk in je neus komt ...
  • Het is ook raadzaam om goed te slapen omdat vermoeidheid de "depressie" verhoogt.

Wat te doen als stemmingswisselingen niet overgaan?

  • In de meeste gevallen zijn stemmingswisselingen niet erg ernstig en verdwijnen ze uiteindelijk na het eerste trimester. Maar het gebeurt ook, zeldzamer, dat ze de hele zwangerschap meegaan en nog pijnlijker worden om te leven. In dit geval wordt het aanbevolen om met uw arts te praten: een lichte depressie kan de oorzaak van het probleem zijn. Psychotherapiesessies kunnen het helpen bestrijden.