Uw kind 5-11 jaar

Seksualiteit: de juiste woorden op het juiste moment

Seksualiteit: de juiste woorden op het juiste moment


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Na de oedipale storm wordt uw kind nu minder gekweld door zijn seksuele driften. Hoe benader je met hem de kwestie van seksualiteit in deze tijden van relatieve stilte? Moeten we het benaderen? Het advies van Michaël Larrar, kinderpsychiater.

Tussen 6 en 11 jaar oud, zeggen de psys dat een kind in een periode van latentie zit. Wat betekent het

  • Michael Larrar *: Dat betekent dat hij een belangrijke stap heeft gezet. Hij begreep absoluut dat fysieke aantrekking tot de ouder van het andere geslacht verboden was. En niet om te imploderen onder invloed van seksuele impulsen die hem nog steeds onrustig maken, investeert hij ze opnieuw in leren en intellect. Tijdens deze periode van latentie gaat het plezier niet door het lichaam maar door meer intellectuele inzetten: hij houdt ervan om te leren, met zijn geest te spelen, om oplossingen te vinden.

Is seksualiteit momenteel een taboe?

  • Mr. L .: Het is in elk geval een onderwerp dat een kind van deze leeftijd niet wil benaderen. Hij doet er alles aan zichzelf te beschermen. Als hij op televisie bijvoorbeeld wordt geconfronteerd met een scène van kussen of seks, regelt hij iets in zijn kamer of begint hij te grijnzen of te schreeuwen dat het walgelijk is! Zijn ietwat zware grappen over het probleem of zijn overdreven verbazing tonen de energie die hij uitoefent om seksualiteit en seksuele opwinding op afstand te houden.

Deze afwijzing van seksualiteit belet hem niet om soms verliefd te zijn, toch?

  • Mr. L .: Het is waar dat de basisschool vaak de plaats van liefde is. Maar het gaat niet over seksualiteit. Het kind leeft zijn liefdesverhaal op een seksloze manier. Bij CE1, CE2 is dit het gevoel dat naar voren wordt gebracht. Bovendien houden ze er op deze leeftijd graag van verhalen over liefde te horen, inclusief die van ouders, omdat dit de oorsprong is van hun geboorte. Ze hebben een echte intellectuele nieuwsgierigheid naar dit gevoel, de manier waarop het wordt geboren en soms stopt. Ouders moeten niet aarzelen om het verhaal van hun ontmoeting en hun liefde voor het vertellen van verhalen te vertellen, zonder al te veel nadruk te leggen op de schaduwen: het kind heeft voldoende tijd om de complexiteit van deze affaire te ontdekken!

Is deze leeftijd niet bevorderlijk voor preventieberichten over seksualiteit?

  • Mr. L .: Dit is het verkeerde idee ... De latentieperiode is alles behalve het juiste moment om te praten over problemen zoals condooms, pornografie, pedofilie, enz. Dat zou neerkomen op blazen op de sintels van seksuele impulsen die het kind koste wat kost probeert onder controle te houden en te onderdrukken. Het zou voor hem storend zijn. Iemands seksuele nieuwsgierigheid wekken en 'opwarmen', is ook het risico lopen dat het zich een tijdje afkeert van de meer intellectuele centra van belang: een kind kan niet alles tegelijk doen. Het is natuurlijk verleidelijk dat ouders zoveel mogelijk berichten aan hun kind doorgeven voordat ze als tiener aan hem ontsnappen. Maar als het kan werken voor tabak of alcohol - en nogmaals! - dit is complexer met betrekking tot seksualiteit.

1 2