Zwangerschap

Tabak, alcohol, cannabis: wat zijn de risico's?

Tabak, alcohol, cannabis: wat zijn de risico's?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Tabak, alcohol, maar ook cannabis en andere drugs zijn stoffen die schadelijk zijn voor uw gezondheid en die van uw toekomstige baby. De effecten en risico's van de verschillende pyschoactieve stoffen worden beoordeeld.

Tabak en zwangerschap: de risico's voor het toekomstige kind

  • Enkele honderden stoffen zijn geïdentificeerd in sigarettenrook, waaronder koolmonoxide dat verantwoordelijk is voor chronische hypoxie (een afname van de hoeveelheid zuurstof die aan organen wordt afgegeven). Een van de ernstigste gevolgen van roken bij de foetus zijn groeiachterstand, labio-palatale misvormingen bij baarmoedersterfte (11% van de sterfgevallen in utero wordt toegeschreven aan roken). Bij kinderen zijn de ernstigste gevolgen ook stunting, verandering van de longfunctie bij de geboorte, een toename van KNO-infecties en een verhoogde frequentie van kanker bij kinderen.
  • Hulp zoeken tijdens de zwangerschap: netwerkmoeders zonder tabak www.appri.asso.fr

Alcohol en zwangerschap: ernstige gevolgen

  • Naar schatting heeft één op de 20 zwangere vrouwen dagelijks problemen met alcohol, de meeste zijn polyconsumenten (alcohol + andere stoffen). Het ernstigste gevolg van het foetaal alcoholsyndroom is een mentale handicap (0,5 tot 3 per duizend geboorten).
  • Dit is de eerste oorzaak van niet-genetische mentale handicap bij de geboorte). Andere gevolgen als gevolg van foetale alcohol zijn bekend: groeiachterstand, karakteristieke dysmorfisme, microcefalie, misvormingen van organen, afwijkingen van het centrale zenuwstelsel, cognitieve en gedragsstoornissen.

Cannabis en zwangerschap: gevolgen bij zware consumptie

  • Zeg "zacht" of "hard", elk medicijn gaat systematisch over van moeder op kind tijdens de zwangerschap en later tijdens de borstvoeding. De effecten op de ongeboren baby zijn voornamelijk te wijten aan de tabak die tegelijkertijd met de cannabis wordt gebruikt: afname van het geboortegewicht (75 tot 105 g), afname van de duur van de zwangerschap (1 week) voor regelmatige en belangrijke consumpties ( ten minste 6 keer per week). Voor incidentele rokers zijn geen effecten bekend.
  • Canadese studies hebben de langetermijngevolgen voor kinderen van in utero cannabisgebruik beoordeeld: van 3-4 jaar oud, verbale scores, kortetermijngeheugen en redeneervaardigheden (abstract / visueel) afname, vervolgens van 5-6 jaar en tot 18-22 jaar, werden met name geregistreerde tekorten aan aandacht, hyperactiviteit, een verstoring van bepaalde cognitieve tests (redeneren abstract / visueel) bij kinderen waargenomen moeder die tijdens de zwangerschap ten minste zes keer per week cannabis heeft geconsumeerd.

Opiaten

  • De belangrijkste risico's zijn te wijten aan spenen tijdens de zwangerschap: het gebrek dat de moeder voelt, kan ernstige gevolgen hebben voor de foetus. Studies hebben aangetoond dat de ernst van deze consumpties (cocaïne, crack, heroïne) meer de manier van leven is dan de producten zelf.
  • Heroïne, cocaïne, morfine ... hebben dramatische gevolgen, niet alleen voor de toekomstige moeder zelf, maar natuurlijk ook voor de baby. Het ongeboren kind zal zeer worden getroffen: gewicht en lengte onder het gemiddelde, geboorte in een toestand van grote ademnood ...
  • Aarzel niet om met de arts te praten die u zal doorverwijzen naar gespecialiseerde diensten om u te ondersteunen en te helpen.

Odile.Amblard