Zwangerschap

Toxoplasmose, welke preventie?

Toxoplasmose, welke preventie?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Banale en goedaardige ziekte buiten de zwangerschap, toxoplasmose kan gevaarlijk zijn voor je toekomstige baby. Er is geen vaccin ... maar veel voorzorgsmaatregelen om zichzelf te beschermen. Welke voedingsmiddelen te vermijden? Moeten we weggaan van zijn kat? Ons advies.

 • Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet, de toxoplasma gondii, presenteer de uitwerpselen van sommige dieren, waaronder de kat. Goedaardig, deze ziekte kan gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap omdat je het kunt overdragen aan je toekomstige baby en oog- of neurologische aandoeningen kunt veroorzaken.
 • Screening op deze aandoening maakt deel uit van verplichte prenatale screening (en ook huwelijkse tests als u getrouwd bent). Als je immuun bent, geen probleem. Aan de andere kant, als je dat niet bent (dus nog nooit de ziekte hebt gehad), wordt er elke maand een screening uitgevoerd en moet je een aantal eenvoudige stappen ondernemen om jezelf te beschermen.

Toxoplasmose: zorg voor je bord

De parasiet die toxoplasmose veroorzaakt, bevindt zich in de bodem (waar groenten en fruit groeien) en in de darmen van herbivoren. Als u niet immuun bent, moet u voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat u besmet raakt:

 • Eet het vlees (rundvlees, schapenvlees ...) goed gekookt omdat het waarschijnlijk deze parasiet herbergt. Dezelfde straf voor rauwe ham.
 • Eet geen rauw vlees (wijnsteen), gemarineerd of gerookt vlees.
 • Was fruit en groenten zorgvuldig en gebruik drie wassingen met citroen of azijn. Vergeet niet hetzelfde te doen met aromatische planten. Pas op voor maaltijden die buiten worden genomen, in het restaurant of bij vrienden thuis.
 • Goed om te weten: de parasiet wordt vernietigd door industriële bevriezing.

Tuinieren, schoonmaken ... voorzorgsmaatregelen

 • Reinig uw handen grondig na het hanteren van rauw vlees, fruit en groenten, en zorg ervoor dat uw koelkast hygiënisch is.
 • Reinig de oppervlakken voor het bereiden van groenten grondig (werkplan, snijplank ...).
 • Als je tuiniert, onthoud dan dat de aarde kan worden vervuild door uitwerpselen. Wees voorzichtig met tuinieren en was uw handen goed.

Een kat thuis: voorzichtigheid

 • Er is geen sprake van u te vertellen af ​​te zien van uw haarbal gedurende deze negen maanden, maar neem enkele voorzorgsmaatregelen. De kat is een voorkeursvector van toxoplasma door zijn uitwerpselen.
 • Dus als je niet immuun bent, geef dan een paar maanden op om je nest schoon te maken. Geef het relais door aan de toekomstige vader. Zo niet, trek dan handschoenen aan om het beddengoed te verwisselen en was het bad in warm water met een beetje bleekmiddel. Plaats het dienblad ook niet in de keuken. Weet echter dat er geen risicoconditionering is om knuffels aan je kat te geven!
 • Een slim advies? Weet dat je de serologische status van je kat kunt laten bepalen om te bepalen of hij deze parasiet bij zich draagt. Vraag uw dierenarts om advies.

Meer weten

> Toxoplasmose: wat te doen met mijn kat?
> Toxoplasmose: ben je immuun?
> Quiz: toxoplasmose, wat weet je?
> Video: Waarom jezelf beschermen tegen zwangere toxo?


Video: HIV en aids: Oorzaken, symptomen, behandeling, overdracht, preventie (December 2022).