Je baby 0-1 jaar

Een schildpad thuis? Pas op voor het risico op salmonellose!

Een schildpad thuis? Pas op voor het risico op salmonellose!


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Twee Franse studies hebben aangetoond dat reptielen, waaronder schildpadden en leguanen, salmonellose op jonge kinderen kunnen overbrengen. Dus wees voorzichtig als je thuis bent.

  • Twee studies van het Weekly Epidemiological Bulletin (BEH) bevestigen wat verschillende landen al hebben vastgesteld: hoewel reptielen gezond zijn, kunnen ze salmonellose op jonge kinderen overbrengen, een infectie die leidt tot diarree en koorts en kan in uitzonderlijke gevallen sterfelijk zijn.
  • Om tot deze conclusies te komenheeft de BEH de afgelopen 20 jaar 66 gepubliceerde studies over dit onderwerp gebruikt, waarin 77 geïsoleerde gevallen van infecties met reptielenblootstelling bij jonge kinderen zijn geïdentificeerd, waaronder 3 doden. Twee kinderen stierven aan salmonellose, terwijl een andere, minder dan 6 maanden oud, stierf aan meningitis.
  • De meest beschuldigde dieren zijn leguanen (24) en schildpadden (23) gevolgd door slangen (16) en hagedissen (12). De meeste van hen zijn van nature dragers van salmonella, een bacterie die zich in hun spijsverteringskanaal nestelt en stagneert in de lucht en op kleding. De besmetting kan worden gedaan zonder dat zelfs het kind ze aanraakt.
  • De auteurs wijzen op het gebrek aan informatie ouders die zich vaak niet bewust zijn van de risico's van een reptiel thuis. Volgens hen zou betere informatie, vooral in dierenwinkels die deze dieren verkopen, de gevallen van besmetting verminderen.
  • De mogelijkheid om ook het belang van de hygiënevoorschriften te herinneren: uw kinderen moeten altijd hun handen wassen nadat ze een dier hebben aangeraakt.

Stéphanie Letellier

(Nieuws van 08/01/14)

Om ook te lezen:

Huisdieren, welke risico's?

Konijn, rat, fret: aandacht voor allergieën


Video: Peter de schildpad bij konijn op bezoek (Oktober 2022).