Zwangerschap

Zika-virus en zwangerschap: wat u moet weten

Zika-virus en zwangerschap: wat u moet weten


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De afgelopen jaren heeft het Zika-virus in verschillende Amerikaanse landen een echte epidemie veroorzaakt. Voor de meeste mensen is dit virus volledig goedaardig: alleen zwangere vrouwen moeten op hun hoede zijn omdat het soms foetale misvormingen veroorzaakt.

Zika-virus: wat zijn de wijzen van overdracht?

 • Het Zika-virus wordt voornamelijk overgedragen door de beet van de tijgermug (Aedes albopictus), maar er zijn ook enkele gevallen van seksuele overdracht, van man op vrouw (het virus kan worden gevonden in sperma). Dit virus kan ook worden overgedragen van de moeder op de foetus, maar dit is niet systematisch ...
 • Het Zika-virus werd voor het eerst geïdentificeerd in mensen in de jaren 1970, eerst in Afrika en vervolgens in Azië. Sindsdien is het verspreid naar andere delen van de wereld. Tegenwoordig is het Zika-virus vooral aanwezig in Zuid-Amerika en Midden-Amerika, meer bepaald in de volgende landen: Brazilië, Colombia, Guatemala, Mexico, El Salvador, Suriname, Panama, Paraguay, Venezuela en Honduras. Er is ook een risico op het krijgen van het Zika-virus in Guadeloupe, Martinique en Guyana.
 • Zelfs als de tijgermug aanwezig is in het zuiden van Frankrijk (in de lente en de zomer), zijn de zeldzame gevallen van Zika-virusinfecties die in grootstedelijk Frankrijk zijn ontdekt, "geïmporteerde" gevallen, dat wil zeggen mensen die het virus opliep tijdens een reis naar het buitenland ...

Zika-virus: symptomen en diagnose

 • Over het algemeen veroorzaakt een Zika-virusinfectie geen symptomen. Meer zelden verschijnt het een paar dagen na de muggenbeet met koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, uitslag of conjunctivitis ...
 • Deze symptomen verdwijnen meestal binnen twee tot zeven dagen: hoewel ze het gevolg kunnen zijn van vele andere kleine infecties, aarzel niet om uit voorzorg uw arts te raadplegen als u terugkeert uit een risicoland. Het enige dat nodig is, is een bloedtest om de aanwezigheid van het virus te bevestigen. Het zou idealiter een maand na infectie moeten worden gedaan om de resultaten zo betrouwbaar mogelijk te maken.
 • Er is geen remedie voor deze ziekte, maar indien nodig kan de arts een nauwkeurige zwangerschapsbewaking instellen (verschillende echografieën om de schedelomtrek te controleren, in sommige gevallen zelfs vruchtwaterpunctie).

Zika-virus: de risico's en de middelen om hiertegen te waken

 • Soms besmet het Zika-virus de foetus tijdens de zwangerschap: artsen weten nog steeds niet waarom deze infectie in sommige gevallen en in andere niet wordt overgedragen.
 • Wanneer de foetus wordt bereikt, is de belangrijkste gedetecteerde complicatie microcefalie (schedelomtrek en hersenen kleiner dan normaal); er zijn andere, minder vaak voorkomende complicaties, zoals gehoorproblemen, bijvoorbeeld. Deze microcefalie kan worden gekoppeld aan min of meer significante mentale retardatie, maar soms is dit niet het geval.
 • Om jezelf te beschermen, is de gemakkelijkste manier om niet naar landen te reizen die tijdens je zwangerschap in gevaar zijn of jezelf te beschermen tegen muggen met alle middelen als je moet blijven (muskietennetten, insectenwerende middelen, enz.). Vermijd ten slotte onbeschermde seks met een man die terugkeert uit deze landen.
 • Als u van plan bent zwanger te worden terwijl u uit een risicoland komt, wacht dan een paar maanden totdat uw lichaam van de virussen af ​​is.

Als u in een endemisch gebied woont, bescherm uzelf dan tegen muggenbeten:

 • vermijd uitgaan aan het begin en einde van de dag (dit zijn de periodes waarin tijgermuggen agressiever blijven),
 • afweermiddelen toepassen,
 • draag brede kleding die je hele lichaam bedekt,
 • gebruik muskietennetten,
 • reinig uw woonplaats: verwijder stilstaand water en alle plaatsen en omstandigheden die bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van muggen (vuilnisbakken, struiken ...)


Video: Zika-virus mogelijk niet alleen gevaarlijk voor baby's. (September 2022).


Opmerkingen:

 1. Harac

  Ik druk dankbaarheid uit voor de hulp in deze kwestie.Schrijf een bericht