Uw kind 3-5 jaar

Ogen: pas op voor zonnebrand

Ogen: pas op voor zonnebrand


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De ogen kunnen ook zonnebrand oplopen ... Vooral die van een kind, die bijzonder kwetsbaar zijn. Wat zijn de belangrijkste gevaren en hoe deze te vermijden? Het advies van professor Danièle Denis, hoofd van de afdeling kinderheelkunde in het Noordziekenhuis van Marseille, om u te helpen zijn mooie mirettes beter te beschermen.

Kinderogen: gevoeliger voor de zon

  • Bij kinderen is het oog volledig in ontwikkeling tot 12 jaar. De lens, een soort lens die zich achter de iris bevindt, filtert het ultraviolet (UV) niet goed. UV is echter gevaarlijk voor de ogen, vooral voor het netvlies.
  • Vóór de leeftijd van 1 jaar wordt 90% niet gefilterd; tussen 1 en 2 jaar bereikt 60% nog steeds het netvlies. En het is pas vanaf de leeftijd van 12 dat de lens het meeste van de UV stopt. Maar het zal nodig zijn om te wachten tot de leeftijd van 20 om 100% te worden gefilterd.

Wat zijn de gevolgen van overmatige blootstelling?

  • De schade veroorzaakt door herhaalde overmatige blootstelling tijdens de kindertijd kan niet meteen worden gezien. Wat de huid betreft, het is alleen op de lange termijn dat ze zich manifesteren ... of niet.
  • Voor de ogen zijn de mogelijke risico's: het vroege begin van staar (gedeeltelijke of volledige opacificatie van de lens, gepaard met verlies van het gezichtsvermogen) en een verhoogd risico op het ontwikkelen van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD), als het netvlies te beschadigd is.

Situaties die meer risico lopen dan anderen

  • Afhankelijk van de plaats. In de bergen en op zee is de nagalm maximaal. Een te lange blootstelling zonder zonnebril kan een ontsteking van het voorste deel van het oog veroorzaken, keratitis genoemd. Het oog is rood, tranen en pijnlijk. Alleen al het dragen van kwaliteitsbrillen kan deze complicatie voorkomen. Maar zelfs buiten deze situaties van extreem zonlicht, overweeg voor elke wandeling in de stad of op het platteland om uw zonnebril op uw kind te zetten.
  • Afhankelijk van het seizoen. De UV is zeer intens in juni, juli en augustus. In de zomer dus: maximale waakzaamheid.
  • Afhankelijk van het tijdstip van de dag. Het is tussen 11.00 en 16.00 uur dat de UV het meest loodrecht is en daarom het sterkst. In de zomer is het ideaal om de kinderen op dat moment niet bloot te stellen, ongeacht hun leeftijd.

De zonnehoed, niet genoeg!

  • Een breedgerande bob of een vizierkap is goed, maar niet genoeg. "De hoeden vervangen de zonnebril in geen geval, waarschuwt professor Danièle Denis. De twee zijn complementair ... en ze mogen niet onderhandelbaar zijn."
  • Het geheim om conflicten te voorkomen: gebruik ze zo snel mogelijk om ze te dragen, zodat de reflex wordt verworven. Voeg daar nog een beetje gezond verstand aan toe: aangezien een bijziend kind gemakkelijk accepteert zijn bril te dragen als hij veel beter ziet, zal een kind dat verblind is door de helderheid doen wat nodig is om verlegenheid te voorkomen. Ze weten ook wat goed voor hen is!

Sophie Cousin

Ogen en zon: ons bestand.


Video: Hoe werkt zonnebrand? (September 2022).