Je kind 3-5 jaar

Zozotement: wat te doen?

Zozotement: wat te doen?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Zozotement, ook wel lisp genoemd, is de meest voorkomende oorzaak van uitspraakfouten. Er wordt vaak gezegd dat het kind een haar op de tong heeft. "Krijg geen honger", deze babytaal zal je verzachten, maar als het aanhoudt, kan het nuttig zijn om een ​​specialist te raadplegen.

Waarom hij zoot

 • Het komt door zijn taalgebruik. Terwijl hij zijn duim opzuigt, steekt je leerling-spreker instinctief zijn tong tussen de snijtanden wanneer hij de 's'- en' z'-geluiden uitspreekt. Het resultaat is dat er slechts één geluid klinkt: de "z". Omdat "ch" en "j" moeilijk uit te spreken zijn, kan het ze ook vervangen door "s" en "z", waarbij de taal - te groot - naar voren wordt geprojecteerd. Het is alleen tijdens de groei dat het gemakkelijker zal nestelen door zich terug te trekken achter de snijtanden.
 • Het kan ook de schuld zijn van zijn duim, zijn fopspeen, zijn deken ... of alles wat hij ijverig zuigt! vandaar twee gevolgen ...:
 • - Tandafwijkingen, een holte meer gemarkeerd op het niveau van het paleis, die interfereren met een goede uitspraak. Orthodontisten zijn zich terdege bewust van het probleem, omdat ze veel oude zozotors rond de leeftijd van 10-12 koppelen!
 • -Geconserveerd primair slikken, degene die hij oefent tijdens het zuigen, en die tandafwijkingen kan veroorzaken.
 • Gewoonlijk gaat het kind rond de leeftijd van 6 jaar door met slikken: de kaken spannen zich, de tong trekt zich terug en duwt speeksel of voedsel in de slokdarm.

Hoe kan ik helpen?

Geïsoleerde zozotement zal waarschijnlijk op natuurlijke wijze genezen. Het heeft geen zin om vóór 5 jaar in te grijpen. Dus…

 • Vermijd koste wat het kost om hem slechte woorden te laten herhalen. Waarom? Hij zal buitensporige inspanningen leveren, zijn tong scherper maken en zootrekking kan intenser worden.
 • Bespreken. Soms onthult een zoönotement dat aanhoudt een kleine psychische bezorgdheid: je kind getuigt dus zijn verlangen om zo lang mogelijk baby te blijven. Luister naar hem en laat het spraakprobleem buiten beschouwing. Probeer hem indien mogelijk (zachtjes!) De duim of fopspeen op te zuigen. Als hij niet klaar is, stel het experiment dan uit.

Wanneer naar de logopedist

 • Als er na 5 jaar nog zozotement is, zal de logopedist een evaluatie van de taal oefenen en u een heropvoeding van verschillende sessies aanbieden. In deze tijd van het leven staat uw kind te popelen om te communiceren en kan het zich gefrustreerd voelen als hij zich niet altijd duidelijk maakt. Deze logopedische sessies zijn bedoeld om de articulatoire aandoening te corrigeren. Tegelijkertijd kan de specialist u enkele oefeningen geven om u te helpen de behendigheid van uw taal te leren.
 • Spraaktherapiesessies brengen een uitwisselingsrelatie tot stand tussen uw kind en zijn gesprekspartner. Beter is het kwaliteit. Zo niet, aarzel dan niet om van specialist te veranderen. Het is moeilijk te voorspellen hoeveel sessies je zozoteur nodig heeft. Tel ongeveer twintig interviews van een half uur elk, een of twee keer per week (de sociale zekerheid steunt een deel, de rest zal door de wederzijdse zijn).

Enkele voorbeelden van spellen om thuis te maken

 • Om zijn tong en zijn lippen te versterken, bedenk grimassen: om de tong te tekenen, de lippen te bijten, het geluid van de kus te maken. Deze oefeningen worden enkele minuten per dag met een spiegel uitgevoerd, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen.
 • Zoek naar woorden met "s" (spar, citroen, kussen), "z" (huis, roze) "ch" (chocolade, zak) van "j" (tuin, rood) en vraag hem om ze te classificeren door fonetische families.
 • Maak raadspellen, maak een lijst met vergelijkbare woorden: hoed, kasteel, vis, gif, etc. en teken ze. Op zijn beurt geeft een van de spelers een definitie en de anderen raden welk woord het is door de bijbehorende afbeelding aan te duiden.
 • Gebruik en misbruik liedjes en kinderliedjes. Sommigen van hen zijn speciaal ontworpen om geluid naar voren te brengen.

Maryse Damiens, in samenwerking met Mazy Varraud, logopedist en co-auteur van het boek L'Apprenti parler, ed. Marabout.


Video: The Disney Challenge REMATCH ft. Zoella. Tyler Oakley (Oktober 2022).